13 okt, 07:42
2023
Nieuws

Straffen voor Nederlandse bedrijven voor hulp bij bouw Krimbrug

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven moesten in totaal 160.000 euro betalen.

De personen en bouw- en ingenieursondernemingen zouden ergens in de periode van 2014 tot en met 2017 onderdelen en technische hulp hebben geleverd voor de bouw van de Krimbrug, die schiereiland de Krim met het vasteland van Rusland verbindt. In 2014 gingen er Europese sancties in vanwege de annexatie van de Krim door Rusland. De Nederlanders en de bedrijven zouden onder andere heihamers, trilhamers en powerpacks hebben geleverd en daarmee ook ter plekke hebben geholpen op technisch vlak.

Het OM neemt het de bedrijven en personen kwalijk dat zij met hun hulp internationale sancties hebben ondermijnd. “Mede door de inzet van Nederlandse kennis en kunde is de Krimbrug gebouwd.”

Het strafrechtelijk onderzoek begon nadat De Gelderlander in 2017 over de Nederlandse invloed had bericht. Het OM is nu klaar met het onderzoek, maar heeft nog wel voldoende bewijs tegen verschillende andere bedrijven en personen. Daarover wordt de komende maanden meer bekend. Volgens de regionale krant gaat het om drie andere ondernemingen.

Bedrijven die eerder werden genoemd als verdachten – Enerpac Heavylifting uit Hengelo, CAPE Holland uit Beilen, Dematec Holding uit Dodewaard en Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek – waren niet direct bereikbaar voor commentaar of laten weten later met een reactie te komen.

Het bericht Straffen voor Nederlandse bedrijven voor hulp bij bouw Krimbrug verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »