17 dec, 12:01
2019
Nieuws

Publicaties gemeente Gennep week 51

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 51 – 2019

Beheer bosranden

Gemeente Gennep gaat aan de slag met het beheer van ‘kleine houtopstanden’. Dit zijn stukken bos die zich veelal binnen de bebouwde kom bevinden. Het snoeien van de bomen zorgt voor licht en lucht in de houtopstand, waardoor de blijvende bomen beter kunnen groeien.

De zaag- en snoeiwerkzaamheden worden zorgvuldig voorbereid, met onder andere twee veldexcursies voor omwonenden op zaterdag 18 januari 2020. Deelnemers worden onder andere geïnformeerd over de basisprincipes van het beheer en de planning en organisatie van de werkzaamheden.

Werkzaamheden
De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd. In 2020 wordt gestart met de houtopstanden in de Eksterstraat, Korhoenstraat, Arendstraat en Picardie in Gennep en het bosje bij de Ringeloor in Milsbeek. Het streven is dat recreanten en omwonenden minimale overlast ervaren en op een veilige manier van deze stukken natuur kunnen genieten.

Frituurvet? Recycle het!

In de maand december wordt veel vet gebruikt bij het gourmetten of het bakken van oliebollen. Gooi overtollig (frituur)vet niet door de gootsteen of het toilet, maar breng het weg naar een inzamelpunt.

Ook kleine resten olie en vet die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen problemen in het riool opleveren. Daarnaast is gebruikt frituurvet een grondstof voor hernieuwbare energie.

Door het naar een inzamelpunt te brengen, kan het vet gerecycled worden. Kijk op www.frituurvetrecyclehet.nl voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt bij u in de buurt!

Gemeentenieuws in 2020

Wekelijks publiceert de gemeente nieuws en bekendmakingen in VIA Gennep. Vanaf 2020 wordt de VIA niet meer huis-aan-huis bezorgd. In elk geval in het eerste kwartaal van 2020 publiceert de gemeente nieuws en bekendmakingen in de nieuwe regionale editie VIA Venray. Ondertussen beraden we ons op alternatieven.

Abonnees van De Limburger ontvangen de VIA samen met de krant op woensdag. Bent u geen abonnee, dan kunt u de VIA gratis ophalen bij een van de afhaalpunten, zoals het gemeentekantoor en supermarkten. Welke dat zijn, vindt u op www.gennep.nl/gemeenterubriek. Hier kunt u de gemeenterubriek ook downloaden als digitaal bestand.

Bekendmakingen en ander nieuws
Wilt u via andere kanalen op de hoogte blijven van nieuws van de gemeente? Dat kan via onze website www.gennep.nl/actueel. Voor bekendmakingen is het digitale gemeenteblad aangewezen als officieel publicatiekanaal. Ga voor meer informatie naar www.gennep.nl/bekendmakingen. Daar vindt u ook een link naar de e-mailservice om publicaties uit uw buurt te ontvangen. Informatie over bestemmingsplannen vindt u zoals altijd op www.gennep.nl/bestemmingsplannen.

Gennep Schoon: Meld u aan!

Jaarlijks blijft er veel zwerfafval achter op de oevers langs de Maas in Limburg. Ook op andere plaatsen in de gemeente blijft helaas veel afval liggen. Op zaterdag 4 april 2020 organiseert gemeente Gennep daarom weer het project Gennep Schoon. U kunt op deze dag met uw vereniging of stichting de oevers van de Maas en de Niers, de kernen en het buitengebied van de gemeente vrijmaken van zwerfafval.

Aanmelden
U kunt een groep aanmelden van minimaal 10 tot maximaal 20 personen om een gebied op te schonen. Vanwege de veiligheid mogen kinderen onder de 12 jaar niet deelnemen. Jongeren tot 18 jaar moeten in het bezit zijn van een A- en B-zwemdiploma en dient één volwassene als verantwoordelijke mee te nemen. U ontvangt een financiële vergoeding van 100 euro voor deelname met uw vereniging. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.gennep.nl/gennepschoon. Aanmelden kan tot en met vrijdag 24 januari 2020.

Koninklijke onderscheiding tijdens Sportgala

Tijdens het Sportgala op vrijdag 13 december ontving Herman Franken uit Gennep een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Van Beek. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Herman Franken ontving zijn onderscheiding onder andere voor zijn vrijwilligerswerk voor Volleybalvereniging Flamingo’s 56. Hij is vanaf 1976 lid van de vereniging. Daarnaast was hij 15 jaar scheidsrechter, lid van diverse commissies en coach. Hij is momenteel actief als voorzitter van Stichting FAST, het samenwerkingsverband van Flamingo’s 56 uit Gennep en Activia uit St. Anthonis.

Naast zijn activiteiten voor de volleybalsport was Herman Franken ook een lange tijd actief voor de Stichting Jong Nederland Gennep en Jong Nederland Limburg.

Het Sportgala Gennep is na jaren afwezigheid weer in ere hersteld. Gennep News, Gennep Doet Mee en gemeente Gennep hebben een feestelijke avond voor zowel jeugd als volwassenen georganiseerd. Kijk voor meer informatie en alle winnaars op www.gennep.news.

Preventieve bestrijding eikenprocessierups

In de wintermaanden werkt de gemeente, samen met de Nationale Bomenbank en Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL), aan een plan van aanpak om de overlast van de eikenprocessierups in de toekomst zo veel mogelijk te beperken. De maatregelen zijn voornamelijk preventief. We zetten in op meer biodiversiteit en natuurlijke vijanden van de rups. We plaatsen onder andere mezenkastjes en passen het maaibeheer aan. Hierdoor kunnen er meer planten groeien die insecten aantrekken die de larven van de eikenprocessierups eten. Ook mezen eten deze larven.

Door een optimale inzet van preventieve middelen hopen we de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar we kunnen helaas niet garanderen dat die ook daadwerkelijk minder zal zijn.

Heeft u concrete ideeën of suggesties voor verbeteringen? Stuur dan een e-mail naar Sabine de Jong van IKL (s.dejong@ikl-limburg.nl), zodat deze mogelijk verwerkt kunnen worden in het plan van aanpak.

Alleen maar winnaars op Genneps Sportgala

Stralende gezichten! Natuurlijk bij de winnaars, de andere genomineerden, de bezoekers maar ook bij de organisatie van het Gennepse Sportgala. Zaal Pica Mare ademde vrijdagavond glamour, glitter, sfeer en sport. De sporters waren blij met hun uitverkiezing en de winst, maar waren er eigenlijk wel verliezers?

De vraag aan de ruim vierhonderd bezoekers hoe zij het na heel veel jaren teruggekeerde Sportgala gevonden hadden, leverde vrijdagavond een unaniem antwoord op. Iedereen straalde in zaal Pica Mare, van de grootouders van de winnende jeugdsporters tot de vertegenwoordiger van de genomineerde voor een van de prijzen.

Het programma en aankleding van de beide evenementen (het Jeugd Sportgala ging vrijdag vooraf aan het gala voor volwassen sporters) waren daar zeker debet aan. Maar er was zoveel meer dat het Sportgala compleet maakte. Lokale omroep Gennep News opperde het idee eerder dit jaar met succes tijdens initiatievenwedstrijd Expeditie V. De organisatoren van de ideeënwedstrijd beloonden Gennep News met een prijs, maar belangrijker was de ondersteuning van Gennep Doet Mee en de gemeente Gennep zodat het idee geen papieren tijger werd. Dat leidde ertoe dat er in een recordtempo een Sportgala gepresenteerd kon worden.

Duidelijk was, dat het Sportgala niet was blijven hangen in de periode van het vorige kampioenenbal in de gemeente Gennep. Nieuwe mediatechnieken werden gebruikt om het evenement te promoten en te presenteren. Dat sloeg op voorhand aan, en de vraag om sporters in diverse categorieën en disciplines voor een nominatie voor te dragen werd breed beantwoord. Kinderen droegen opa voor, bestuurders braken een lans voor individueel of in teamverband sportende leden en coaches.

Een vijfkoppige jury boog zich over de voordrachten en nomineerde in de diverse categorieën steeds drie sporters. Meer dan drieduizend keer werd er gestemd. De publieksstemmen en het juryoordeel bepaalden de uitslag waar menigeen naar uitkeek. In een prachtige ambiance kwamen de genomineerden en hun genodigden naar Pica Mare. In een soepel lopende show belichtten de presentators de uitslagen. De sport in zijn totaliteit kreeg er aandacht in fraai gedoseerde items zoals interviews en demonstraties.

Op het podium werden de prijzen uitgereikt aan Ahmed Habbati (Junior individuele sportprestatie), Flamingo’s Meisjes C (Junior teamprestatie), Teun Lemmen (Talent), Kim van der Venne (Individuele sportprestatie volwassenen), VIOS A1 (teamprestatie volwassen) en Anke Kwant (Coach). De Sportstimuleringsprijs ging naar Gennepenaar Bertus van As, die zich voor Vitesse’08 en Flamingo’s op sportgebied bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft.

De reacties waren positief. Beloond met de fraaie trofee en oorkonde of juist niet; de aanwezigen straalden van oor tot oor. Het hernieuwde Gennepse Sportgala kende alleen maar winnaars. Gennep kijkt al uit naar het volgende Sportgala.

 

 

Ook interessant

Publicaties gemeente Gennep week 51

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 51 - 2019 Gemeente Gennep gaat aan de slag met het beheer van ‘kleine houtopstanden’. Dit zijn stukken bos die zich veelal binnen de bebouwde kom bevinden. Het snoeien van de bomen zorgt voor licht en...

Gemeentenieuws Gennep in de VIA Venray

Wekelijks publiceert de gemeente Gennep haar nieuws en bekendmakingen in VIA Gennep. Vanaf 2020 wordt de VIA niet meer huis-aan-huis bezorgd. In elk geval in het eerste kwartaal van 2020 publiceert de gemeente nieuws en bekendmakingen in de nieuwe...

Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 50

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Mook en Middelaar week 50 - 2019 Ook voor de gemeentegids van 2020 houden wij weer een fotowedstrijd. Deze keer zonder thema. Neem een mooie foto van iets sportiefs, een bijzondere plek, een mooi gebouw, iets wat...

Het bericht Publicaties gemeente Gennep week 51 verscheen eerst op Maasduinen Centraal.


Lees het hele bericht van Maasduinen Centraal - NimaRTV »