25 apr, 10:34
2015
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W. Verheijen

Steeds meer sociale huurwoningen belanden op de vrije markt

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van de Woonbond, dat onlangs is gepubliceerd. De woningcorporaties maken de prijzen voor nieuwe huurders hoger, terwijl de vraag naar goedkope huurwoningen groot blijft. De afgelopen twee jaar is de gemiddelde kale huurprijs voor nieuwkomers met 29 procent gestegen.

Bij het onderzoek van de Woonbond werd het aanbod van corporatiewoningen in acht grote woningmarktgebieden drie weken lang bekeken. De gemiddelde kale huur steeg naar 605 euro per maand, bijna eenderde meer.

De huur van 15 procent van de 2.688 huizen in het onderzoek kwam boven de 710 euro. Boven de 710 euro betekent dat een huurhuis in de vrije markt komt en hebben de bewoners geen recht op huurtoeslag.

De situatie is zorgelijk, aldus directeur van de Woonbond Ronald Paping. "Ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten moeten langer zelfstandig wonen en in de crisisopvang wachten ruim 66 duizend mensen op een huis, onder wie bijna zesduizend kinderen. En de asielzoekerscentra puilen uit doordat dertienduizend vluchtelingen wachten op een sociale huurwoning," aldus Paping.

Volgens Paping zijn dit de groepen die met urgentie een beroep kunnen doen op een sociale huurwoning. "Maar de mensen met de laagste inkomens, die sinds 2010 veel koopkracht hebben ingeleverd, betalen daarvoor nu de rekening. Voor hen is het nog lastiger geworden een betaalbare huurwoning te vinden.