23 feb, 01:27
Nieuws

Sinds oorlog 82.000 Oekraïners naar Nederland, meeste in Randstad

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben zo’n 82.000 inwoners uit dat land zich ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. In de vier grootste gemeenten – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – vonden absoluut gezien de meeste Oekraïners een nieuw thuis. Almere, Westland, Dordrecht en Haarlemmermeer volgen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van de meest recent beschikbare cijfers tot november 2022.

De Oekraïense vluchtelingen wonen verspreid over het land. Het Gelderse Rozendaal, een buurgemeente van Arnhem, is de enige gemeente waar op 1 november van vorig jaar geen enkele Oekraïner woonde. Afgezet tegen inwonertal telt Renswoude in de provincie Utrecht relatief de meeste Oekraïense nieuwkomers (33 per 1000 inwoners). Het Noord-Limburgse Gennep (22 per 1000 inwoners), Pekela in de provincie Groningen (17 per 1000 inwoners) en Vaals in Zuid-Limburg (13 per 1000) volgen. Het landelijk gemiddelde komt uit op zo’n 5 Oekraïense nieuwkomers per 1000 inwoners.

Van de 82.000 vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit woonde ruim de helft op 1 november op een adres dat aan het begin van vorig jaar nog onbewoond was. Het gaat dan bijvoorbeeld om snel opgeknapte huizen en gemaakte slaapplaatsen. Bijna 20 procent van de vluchtelingen woonde in bij andere Oekraïners die al vóór de Russische inval in Nederland woonden.

Ook is een deel van de Oekraïense vluchtelingen die zich sinds de Russische inval in Nederland vestigden, weer vertrokken. Volgens het CBS waren op 1 januari van dit jaar bijna 17.000 Oekraïners weer vertrokken. Dat is 16 procent van alle Oekraïense vluchtelingen die sinds het uitbreken van de oorlog in Nederland terechtkwamen.

Het bericht Sinds oorlog 82.000 Oekraïners naar Nederland, meeste in Randstad verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »