13 nov, 12:01
2018
Nieuws

Publicaties gemeente Gennep week 46

Hieronder vindt u de Publicaties gemeente Gennep week 46 – 2018

Ontbijten met de burgemeester

Afgelopen donderdagochtend heeft burgemeester Peter de Koning, samen met zo’n dertig leerlingen van alle basisscholen in gemeente Gennep, ontbeten in de raadzaal van het oude stadhuis. Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt werd het goede voorbeeld gegeven van een gezonde start van de dag. Tussendoor mochten de kinderen om de beurt vragen stellen aan de burgemeester: Wat is uw lievelingsdier? Wat is uw lievelingsmuziek? Hoe bent u burgemeester geworden? Wat gaat u
doen als u met pensioen bent? De beweegcoach zorgde met enkele quizvragen voor wat extra beweging en rumoer in het stadhuis.

Fietsroutes en foodtrucks over de grens

De grensoverschrijdende samenwerking Dynamic borders tussen de gemeenten Boxmeer, Gennep, Cuijk, Bergen, Weeze en Goch richt zich op agrifood, arbeidsmarkt en toerisme. De resultaten van het project tot nu toe werden tijdens de raadsinformatiebijeenkomst eind oktober in Goch toegelicht:

  • Er wordt een plan uitgewerkt voor een foodtruck met Duitse en Nederlandse streekproducten bij evenementen in de deelnemende gemeenten.
  • Er hebben al enkele uitwisselingen plaatsgevonden van Duitse en Nederlandse stagiaires en binnenkort start een stagebemiddelaar om dit te intensiveren.
  • In het voorjaar 2019 worden 10 ‘beleeffietsroutes’ gepresenteerd die via het grensoverschrijdende knooppuntennetwerk van de betrokken gemeenten lopen.
  • Binnenkort zijn er ondernemersbijeenkomsten voor Duitse en Nederlandse ondernemers uit de agrarische sector om grensoverschrijdende ondernemersinitiatieven te stimuleren.
Gennep verbetert duurzaamheid fors

Duurzaamheid is één van de ambities van gemeente Gennep de komende jaren. Uit de Nationale monitor duurzame gemeenten 2018 komt Gennep, samen met gemeente Tubbergen, als snelste stijger naar voren. Gennep heeft de totale duurzaamheidscore het meest weten te verbeteren ten opzichte van vorig jaar. De duurzaamheidscore geeft aan in hoeverre gemeenten er in slagen een reeks van duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Rob Peperzak, wethouder duurzaamheid: “Met plaats 203 staan we in de middenmoot van 380 gemeenten. We hebben nog een weg te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet. Als gemeente geven we steeds meer invulling aan onze voorbeeldfunctie. Dat is van belang om te komen tot de noodzakelijke verduurzaming van de hele gemeente, samen met inwoners en ondernemers. Zo komt er een loket om inwoners en ondernemers nog beter te adviseren over energie en duurzaamheid. En we werken onder andere aan verduurzaming van ons gemeentekantoor, wagenpark en openbare verlichting. Volgend jaar in de top 100 lijkt mij een mooi streven!”

Wilt u meer lezen over de Nationale monitor duurzame gemeenten 2018? Kijk op www.gennep.nl.

Kiest u voor glasvezel?

In september is de campagne Gennep glasvezel gestart. Het doel is een glasvezelnetwerk te realiseren in alle kernen, buitengebieden en bedrijventerreinen van onze gemeente waar alle inwoners, bedrijven en instellingen van kunnen profiteren. Hiervoor is het nodig dat minimaal 35% van de huishoudens zich inschrijft voor een abonnement. De informatieavonden zijn in heel de gemeente druk bezocht. Tot 31 december is het mogelijk om een gratis abonnement af te sluiten bij een van de providers. Twijfelt u nog? Hieronder leest u kort de feiten op een rijtje.

De feiten op een rijtje
1. Pas als 35% van de huishoudens een abonnement bestelt bij een glasvezelprovider wordt het netwerk aangelegd.
2. Iedereen in de gemeente krijgt dan een gratis aansluiting op het netwerk.
3. Uw aansluiting blijft ook gratis als u nooit gebruik maakt van de glasvezelaansluiting.
4. Om toegang te krijgen tot glasvezel, dient u een abonnement af te sluiten.
5. Uw aansluiting kost 450 euro als u na 31 december 2018 toch een abonnement wilt.

Aansluiting, abonnement: hoe zit het nou?

Stel u het glasvezelnetwerk voor als een waterleiding. Bij 35% inschrijvingen of meer wordt de waterleiding bij uw woning aangelegd. Wilt u ook water ontvangen uit de leiding? Dan sluit u een abonnement af.

Kijk voor meer informatie op www.gennepglasvezel.nl

Sloop gebouw Picardie 62

De gemeenteraad heeft besloten tot versnelde sloop van het pand aan de Picardie 62. Reden hiervoor is het toenemende verval van het pand, dat ook wel bekend staat als het ‘Second Hand’- gebouw. Zo moet voorkomen worden dat er calamiteiten of problemen rond het gebouw ontstaan. De gemeente gaat de sloop nu voorbereiden.

Gefaseerd
De eerste stap is onderzoeken of er asbest aanwezig is in het gebouw. Als dat zo is, zal de asbest door een gecertificeerd bedrijf verwijderd worden voordat het gebouw gesloopt wordt. Na de sloop wordt het terrein vlak gemaakt en met gras ingezaaid. Vooralsnog worden de bomen in de directe omgeving gespaard. Daardoor blijven ook de nesten van vogels ongeschonden.

Planning
De gemeente voert de genoemde werkzaamheden niet zelf uit. Voor elke fase – asbestinventarisatie, asbestsanering en sloop – moet een aanbesteding plaatsvinden. We streven ernaar de sloop van Picardie 62 in het eerste kwartaal van 2019 af te ronden. Daarbij zijn we gebonden aan de planning van de geselecteerde bedrijven.

Theatervoorstelling en Dag van de Mantelzorg

Afgelopen zaterdag werden zo’n tachtig mantelzorgers in het zonnetje gezet. In opdracht van de gemeente organiseerde Synthese een ontspannende middag in buurthuis ‘t Hökske voor mensen die altijd belangeloos klaarstaan voor een ander. De middag begon met een toespraak van wethouder Peter Lucassen. Daarna werd een broodje gegeten, gepraat en ondertussen genoten van de vermakelijke liedjes van Henk Amuseert. Vervolgens konden de deelnemers kiezen voor de creatieve workshop ‘de kunst van het stippen’, een pubquiz of een lezing over kruiden. Met een hapje en drankje tussendoor en na afloop een goodiebag – “Wat zijn we toch verwend, even nergens aan gedacht en alleen maar genoten!” – gingen de deelnemers voldaan naar huis.

Theatervoorstelling
De avond voor de Dag van de Mantelzorg hebben 150 mantelzorgers en vrijwilligers van Pantein in Norbertushof genoten van de theatervoorstelling ‘Ik wil je niet kwijt’, gespeeld door theatergroep Nocturne. Een verhaal over een liefdevolle verbintenis tussen twee mensen als een van hen Alzheimer krijgt. Een voorstelling met humor, ontroering en herkenning, zo zei een van de aanwezigen: ”Ik zag mijn eigen verhaal voorbij komen en heb een traantje weggepinkt. Ik had het niet willen missen!” Na afloop ontvingen alle deelnemers een paar Alzheimersokken: twee verschillende sokken die de verwarring symboliseren waarmee mensen met alzheimer dagelijks te maken hebben.

Ontwikkelingen in mantelzorg
De GGD Limburg-Noord presenteerde vorige week de resultaten van onderzoek naar ontwikkelingen in mantelzorg in Limburg tussen 2008 en 2016. Hieruit blijkt onder andere dat het aantal mantelzorgers in Limburg is verdubbeld. In 2016 gaf 16% van de Limburgers mantelzorg. Limburgers van alle leeftijden geven nu veel vaker mantelzorg dan acht jaar eerder.

Wie heeft het beste idee van Gennep?

Op 22 november pitchen acht teams hun idee voor Expeditie V. In de afgelopen maanden hebben zijn hun maatschappelijk idee uitgewerkt tot een concreet plan. Gennep Doet Mee wil zulke initiatieven stimuleren en helpen uitvoeren. Tijdens de pitchavond presenteren de teams hun plan voor het publiek en de jury bestaande uit wethouder Rob Peperzak, Wesley Noij
(financieringsspecialist Rabobank), Paul Roemer (conrector Elzendaalcollege) en Ron Klemann (coördinator Gennep Doet Mee). Zij bepalen hoe het prijzengeld van €18.000 verdeeld wordt over de acht ideeën. Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze feestelijke avond op donderdag 22 november om 19.00 uur in Pica Mare.

de_smid_fc-logo-samengesteld-01
Download onze App Get it on Google Play

Het bericht Publicaties gemeente Gennep week 46 verscheen eerst op Maasduinen Centraal.


Lees het hele bericht van Maasduinen Centraal - NimaRTV »