28 sep, 14:03
2015
Vakredactie
Financieel
ANP

Herfinancieren restschuld huiseigenaren soms lastig

Huiseigenaren kunnen een restschuld die overblijft na verkoop van hun woning steeds vaker onderbrengen in nieuwe hypotheken. Bij sommige geldverstrekkers is herfinancieren echter nog niet mogelijk en een aantal grote marktpartijen wijst een schuld met Nationale Hypotheek Garantie af. Dat blijkt uit een marktpeiling van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Onder meer geldverstrekkers Syntrus Achmea, Lloyds Bank en Argenta bieden nog geen mogelijkheid een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd zijn alleen bereid een restschuldlening te verstrekken als de klant afziet van de NHG. Dat kan volgens VEH leiden tot een hogere rente. De vereniging roept de twee verzekeraars in een brief op de ''klantonvriendelijke voorwaarde'' te schrappen.

Er zijn nu overigens wel meer verzekeraars dan vorig jaar die mogelijkheden voor restschuldfinanciering aanbieden, aldus de VEH. ''Maar ze lopen nog achter bij een aantal grote banken, die steeds vaker niet alleen bestaande klanten aanbieden om een restschuld mee te financieren, maar ook nieuwe klanten'', aldus de organisatie.

De belangstelling van huiseigenaren voor restschuldfinanciering is nog beperkt, merkt de VEH op. Daarbij wordt gewezen naar data van NHG, waaruit blijkt dat vorig jaar 437 huizenkopers gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid. ''Het animo neemt dit jaar wel wat toe, in het eerste kwartaal van 2015 noteerde NHG 233 aangemelde garanties met een meegefinancierde restschuld'', aldus de Vereniging Eigen Huis.