10 mei, 19:28
Nieuws

Eerbetoon voor 100-jarige veteraan: 'Overweldigend wat me is overkomen'

Loeiende sirenes en een luid applaus bij Huize Groot Waardijn in Tilburg. En dat allemaal speciaal voor meneer Ansems. De 100-jarige veteraan kan door het coronavirus zijn oorlogsherinneringen niet met zijn familie delen en daarom brachten politie, brandweer, ambulancedienst, defensie én veteranen hem een eregroet.

Het is geen toeval dat meneer Ansems zondag werd verrast. De periode van 10 tot en met 14 mei is ieder jaar weer een moeilijke tijd voor hem. Exact tachtig jaar geleden vocht hij voor Nederland aan de Waal. Samen met de 6C Pantser Afweer Geschut trok hij vanuit Gennep naar de Hollandse Waterlinie bij Fort Everdingen. Daar kwam zijn troep onder grote druk te liggen, ze waren ingesloten door de Duitsers en het water van de opengezette sluizen. Op 14 mei 1940 kwam daar een einde aan, Nederland werd overgegeven aan de Duitsland.

Wijkagent
Het idee kwam van wijkagent Koen Simmers. Hij benaderde Pim van der Velden van de Veteranenbond Hart van Brabant, of er misschien een veteraan in Tilburg woont waar ze iets voor konden doen. Voor zo ver Van der Velden wist was Ansems de enige nog levende veteraan in de stad en dus werd een actie op touw gezet. "Ik hoopte op tien man, maar het is beter dan we hadden durven dromen", vertelt Simmers. De mannen kregen het zelfs voor elkaar om een politiehelikopter over te laten vliegen. "Super mooi. Ik denk dat ik wel een traantje ga laten", aldus Van der Velden.

In de video zie je de reactie van meneer Ansems op de eregroet


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »