Lambert Blonk Assurantiën

Ben ik verzekerd voor stormschade?
21 Oktober 2019
Je wordt er steeds vaker voor gewaarschuwd in het nieuws, storm! Beelden van omgevallen bomen, ondergelopen straten, beschadigde daken. Ze zorgen vaak voor flinke schade, die vaak niet voorkomen had kunnen worden. Des te belangrijker is de vraag: ben ik verzekerd voor storm? Denk aan je eigen woning en inboedel, maar ook de auto en schade door jouw spullen bij de buurman.

Wat is storm?

Je kan pas spreken van stormschade als het schade is die direct veroorzaakt wordt door storm. Officieel kunnen we pas spreken van storm bij windkracht 9, maar de verzekeraar verzekert jouw opgelopen schade al bij wind vanaf windkracht 7 (14 meter per seconde). Schade die je hierdoor kan oplopen zijn:

- Dakpannen die van je huis zijn gewaaid
- Een boom die omgewaaid is op jouw huis
- De schutting in de tuin die door de storm is omgewaaid
- Je auto die geplet is onder een boom

Of jouw schade ook daadwerkelijk stormschade mag heten wordt bepaald door de verzekeraar. Deze gebruikt hiervoor de bevindingen en windmetingen van het KNMI.

Hoe is stormschade verzekerd?

Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af moeten sluiten; deze verzekeringen bieden meestal ook dekking voor schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven.
Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden of bel ons op om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt. Voor stormschade is vaak een eigen risico van toepassing.

Met een autoverzekering is je auto vaak verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt.

Hoe zit het met mijn eigen risico bij stormschade?

Bij stormschade aan je woonhuis of inboedel geldt meestal een (hoger) eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en verzekering maar ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. Heb je een autoverzekering met een eigen risico, dan zal dit eigen risico ook van toepassing zijn als je stormschade aan je auto hebt. Een stormschade is (bij de meeste verzekeringen) niet van invloed op de korting wegens schadevrij rijden.

Bron: Finfin van Adfiz
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer