Ellen Hoffmannplein 1, 6591 CP, Gennep

Stadhuis Gennep

Het Stadhuis van Gennep ligt aan de Markt in Gennep en werd tussen 1612 en 1620 gebouwd onder leiding van Willem van Bommel. Het gebouw is gebouwd in de Neder-Rijnse renaissancestijl met een monumentale achtkantige traptoren. Het is niet meer in gebruik als gemeentehuis.

In het stadhuis hebben veel verschillende huisvestingen gezeten. Een schoollokaal, de woning van de schoolmeester, een veldhospitaal, een noodkerk, een postkantoor, een gevangenis en een brandweerkazerne. Daarnaast werden de zolder en kelders verhuurd als opslagruimte en een deel van de eerste verdieping werd gebruikt als kantongerecht.

Tijdens de gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte bij de verovering van Gennep het stadhuis zwaar beschadigd. In 1950 werd deze voltooid en werd een carillon, bestaande uit 25 klokjes, in de toren aangebracht.

Tijdens carnaval gebruikt men het stadhuis en de Markt veelvuldig. Zo vindt er op vrijdag voor carnaval de sleuteloverdracht plaats. Alle dorpsprinsen van de gemeente Gennep ontvangen dan van de burgemeester de sleutel, waarmee wordt aangegeven dat zij het de komende dagen voor 't zeggen hebben. Zaterdags voor carnaval vindt de Mèrtzitting plaats, zondags trekt de carnavalsoptocht langs het stadhuis, waar de wagen van Prins Carnaval staat opgesteld. Lokale omroep nima maakt tijdens deze dagen gebruik van de zolder van het stadhuis door deze in te richten als tijdelijke tv-studio om live verslag te kunnen doen van de evenementen. Dinsdags wordt op het bordes de jeugdboerenbruiloft voltrokken en diezelfde avond nemen de Prinsen van Gennep, de kleuterprins en de jeugdprins van de Coloradokevers, de prins van het Bombakkes en de prins van de Waggelaars, plaats op het bordes om met een popverbranding carnaval van dat jaar af te sluiten. Ook Sinterklaas wordt ieder jaar door de burgemeester op deze plaats verwelkomd.Stadhuis Gennep