Markt 3, 6591 BZ, Gennep

Hervormde kerk

De Nederlands Hervormde kerk te Gennep is een driezijdig gesloten zaalkerk die gebouwd werd tussen 1661 en 1663. Het is de oudste kerk op Nederlands grondgebied die met eigen middelen gebouwd is. Tot 1816 was de kerk Nederduits gereformeerd, de voorloper van het Nederlands-hervormd.

In de kerk is een tongewelf en op de vloer liggen 17de-eeuwse plavuizen. De aanwezige eikenhouten kansel met houtsnijwerk staat vanaf de voltooiing in 1663 in deze kerk. Een van de kaarsenkronen moest na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog vervangen worden; de andere stamt uit 1671. Het kerkorgel werd in 1708 geschonken door Godfried van Neukirchen en Aldia van Tengnagel bij hun huwelijk en kon vanaf 1715 gebruikt worden. Slechts een deel van de pijpen, het lofwerk en de twee engelen, staande op het orgel, bleven gespaard tijdens de gevechtshandelingen van 1944-1945.

De kerk is de enige protestantse kerk in geheel Noord-Limburg ten noorden van Venray. De Protestantse Gemeente Gennep en Omstreken telde in 2007 ongeveer 350 leden; dit is 1.5 % van de totale bevolking in deze streek. De leden wonen in de Afferden, Aijen, Bergen, Gennep, Heijen, Middelaar, Milsbeek, Mook, Ottersum, Siebengewald, Well en Wellerlooi. Diverse gemeenteleden hebben een katholieke partner.



Hervormde kerk